Usein kysyttyä hunajasta
Hunaja koostuu yli 200 komponentista, josta suurin osa on hedelmäsokeria eli fruktoosia ja rypälesokeria eli glukoosia. Lisäksi hunajassa on vettä, sakkaroosia, maltoosia, entsyymejä, orgaanisia yhdisteitä ja kivennäisaineita. Sokereiden osuus on suurin, yli 70 %, ja esim. entsyymien ja kivennäisaineiden osuus suunnilleen 6%. Mehiläiset keräävät mettä niin luonnonkasveista kuin viljellyistä kasveista, joten eri ainesosien suhde vaihtelee hunajalaaduittain. Siksi myös eri hunajien maku, väri ja koostumus vaihtelevat paljon! Hunajan sisältämä glukoosi on ihmiselle elintärkeä sokeri, joka imeytyy verenkiertoon ja antaa meille energiaa. Se imeytyy elimistöön nopeasti ja nostaa verensokeria tehokkaasti. Samalla fruktoosi imeytyy hitaasti ja pitää verensokerin näin ollen pitkään tasaisena. Lisää tietoa hunajasta voit lukea täältä.
Syy, miksi osa hunajista on juoksevaa ja osa kiteytyy, johtuu siitä, että mehiläiset keräävät mettä eri kasvilajeista. Jokaisen kasvilajin tuottama mesi on koostumukseltaan erilaista ja siksi niistä kerätty mesi valmistuu mehiläisten käsittelyssä erilaiseksi hunajaksi. Käytännössä meden sokerikoostumus määrittää hunajan värin, juoksevuuden ja maun. Kahden pääsokerin – glukoosin eli rypälesokerin ja fruktoosin eli hedelmäsokerin – suhde medessä määrittää sen, pysyykö hunaja pitkään juoksevana vai alkaako se kiteytyä pian. Suomalaiset hunajat ovat pääosin nopeasti kiteytyviä eli kiinteitä, joskus jopa kovia ja melko rakeisia. Kiteytyminen on hunajalle luonnollista ja se johtuu suomalaisen hunajan korkeasta glukoosi- eli rypälesokerimäärästä. Vapaasti kiteytyessään hunajaan syntyy kiteitä, jotka saattavat olla hyvinkin isoja. Kiteet ovat tiivistynyttä rypälesokeria, joita jotkut erehtyvät luulemaan hunajaan lisätyksi sokeriksi. Hunajaan ei koskaan saa lisätä mitään, eikä esimerkiksi sokerin lisääminen olisi teknisesti mahdollista, koska hunaja itsessään sisältää enemmän sokeria kuin kylläinen sokeriliuos. Jos hunaja on kerätty esim. maitohorsmasta, se säilyy pitkään juoksevana. Syynä on maitohorsman meden korkea fruktoosipitoisuus. Tällaista hunajaa pyrimme pullottamaan ja sitä löytyy kaupoista tuotenimellä Suomalainen suodatettu hunaja 350 g. Tämäkään hunaja ei säily ikuisesti juoksevassa muodossa, vaan sekin kiteytyy ennen pitkään. Joskus kiteytyminen saattaa synnyttää hunajaan todella suuria kiteitä, mistä tietää, että se on aito luonnontuote! Hunajan saa takaisin juoksevaan muotoon lämmittämällä sitä hiljalleen lämpimässä vesihauteessa. Kiteytymiseen ei vaikuta se, onko purkki tai pullo avattu. Kiteytymiseen sen sijaan vaikuttaa säilytyslämpötila. Viileässä (optimikiteytymislämpötila +14 °C) säilytetty hunaja kiteytyy nopeammin kuin huoneenlämmössä ollut. Jääkaappi sen sijaan on liian kostea paikka hunajan säilytykseen.
Purkittamamme Suomalainen Kukkaishunaja ja Suomalainen perinteinen kova hunaja ovat kummatkin monikukkahunajia, mutta niiden eron on lähinnä rakenteessa. Kukkaishunaja on pehmeää, helposti lusikoitavaa, mutta kiinteää. Suomalainen perinteinen kova hunaja taas on nimensä mukaisesti annettu vapaasti kiteytyä kovaksi ja lohkeavaksi luonnonmukaisella tavalla. Kukkaishunajan pehmeys on saatu aikaisesti vaivaamalla ja ymppäämällä. Mekaanisessa vaivauksessa hunajaa sekoitetaan hellästi, jolloin kiderakenne muuttuu hienojakoisemmaksi.
Pakkaamme rajoitetun erän hunajaa välittömästi satokauden alussa sellaisenaan eli vastalingottuna. Sitä löytyy kaupoista Uuden Sadon Hunaja 450 g -purkissa. Muut hunajatuotteet pakkaamme ympärivuotisesti. Uuden Sadon hunaja on pakkausvaiheessa juoksevaa. Hunajalle luonnollisena ominaisuutena se alkaa kiteytyä omaa tahtiaan vapaasti. Vapaa kiteytyminen tapahtuu hunajassa hiljalleen ja epätasaisesti. Osa purkin hunajasta saattaa siis kiteytymisvaiheessa olla täysin juoksevaa, ja osa kiteytynyttä hyvin suuriksikin rakeiksi. Rakeet ovat kiteytyvää glukoosia, joka on hunajan toinen pääainesosa. Suomalainen kukkaishunaja esimerkiksi on tässä kiteytymisvaiheessa mekaanisesti vaivattu, jolloin se on kiderakenteeltaan hienojakoisempaa hunajaa. Hunajaan ei koskaan lisätä mitään!
Pakkaamamme hunajat ovat niin sanottuja monikukkahunajia, mikä tarkoittaa, että mehiläiset ovat keränneet meden useista eri kasvilajeista. Satokauden aikana eri kasveista kerätty ja valmistettu hunaja luonnollisesti maistuu erilaiselta, koska jokainen kasvi antaa hunajaan omaleimaisen makunsa. Kasvialkuperä vaikuttaa maun lisäksi myös hunajan väriin ja koostumukseen. On siis luonnollista, että hunajapurkkien välillä on pieniä maku- ja värieroja.
Hunajapurkkia avatessa joskus hunajan pinnalla on valkoinen kerros niin kutsuttua härmää. Härmää syntyy, kun erittäin kuivan hunajan pintakerros on tekemisissä ilman kanssa ja ilma kuivaa sitä entisestään. Vaikka härmä saattaa näyttää epämiellyttävältä, niin itse asiassa se on merkki laadukkaasta hunajasta. Pinnasta härmääntynyt hunaja on siis täysin käyttökelpoista!
Ostamme suomalaisen hunajan valikoiduilta sopimustuottajilta ja pakkaamamme hunajat on tuotettu Suomessa toimivilla mehiläistarhoilla. Osa sopimustuottajistamme tekee mehiläishoitoa ja hunajantuotantoa työkseen tai sivuelinkeinona, osa harrastuksenaan. Heidän hoitamansa pesämäärä vaihtelee muutamasta kymmenestä jopa 900 mehiläispesään. Voit tutustua tuottajiimme katsomalla heistä kertovia videoita.Tuottajien tuomista hunajista koostetaan meillä isompia pakkauseriä, joten yhdessä purkissa on todennäköisesti hunajaa eri tuottajilta. Hunajapurkin päällä olevan Parasta ennen -päiväyksen avulla voit tarkistaa ostamasi hunajan alkuperäpaikkakunnat. Haku löytyy etusivulta.
Hunajaa säilytetään huoneenlämmössä ja kuivassa paikassa. Mikäli et käytä hunajaa heti, se kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa. Optimaalinen säilytyslämpötila kiteytetylle hunajalle on +14 astetta. Jääkaapissa hunaja voi altistua kosteudelle. Jos et käytä kaikkea ostamaasi hunajaa heti, voi sen myös pakastaa ja sulattaa käyttöä varten.
Hunajapurkin päällä oleva päiväys kertoo hunajan vähimmäissäilyvyysajan eli miten kauan hunajapurkin sisältöä voi käyttää huoletta. Hunaja on erittäin säilyvä elintarvike, joten oikein säilytettynä se on hyvää päiväyksessä merkittyä pidempäänkin. Päiväys toimii samalla meillä eräseurantana. Parasta ennen -päiväyksen avulla voit tarkistaa ostamasi hunajan alkuperäpaikkakunnat. Haku löytyy etusivulta. Jos hunaja on kerrostunut, mutta tuoksuu normaalille, voi sitä vielä käyttää. Kerrostuessaan hunajan päälle on erottunut nestemäinen kirkas kerros. Sen alla on kiteinen osa. Kerrostuminen voi johtua useista syistä, mm. siitä, että hunajaa on säilytetty liian lämpimässä. Optimaalinen säilytyslämpötila kiteytetylle hunajalle on +14 astetta. Kerrostuneen hunajan voi sekoittaa ja käyttää. Mikäli tuoksu on alkoholimainen, on hunaja alkanut käydä, eikä se ole enää käyttökelpoista.
Pakkaamme hunajaa ympärivuotisesti, jolloin varastossa kiteytynyt hunaja tarvitsee sulattaa pakkauskelpoiseen muotoon hellävaraisella lämmityksellä. Kylmänä vuodenaikana pakattava hunaja lämmitetään ja jäähdytetään nopeasti, sitä ei siis kuumenneta! Lämmitys tapahtuu niin, ettei hunajan lämpötila nouse prosessin aikana liian kuumaksi. Nopea lämmitys ja välitön jäähdytys ei vahingoita hunajaa. Hunajan laadun kannalta oleellisempaa on pitkäaikaisen säilytyksen lämpötila kuin lyhyt lämmitysaika. Hunaja sisältää luontaisesti yli 200 erilaista ainesosaa kuten entsyymejä, jotka vähenevät, jos hunajaa säilytetään pitkiä aikoja liian lämpimissä olosuhteissa. Suomen maa- ja metsätalousministeriön laatima hunaja-asetus ei siksi määritäkään hunajan lyhytaikaiselle kuumentamiselle mitään tiettyä rajaa. Meillä pitkäaikainen säilytys tapahtuu aina viileässä varastossa. Koska suurin osa kesän hunajasadosta tuodaan meille heti satokauden päätyttyä, säilytämme sitä kunnes on pakkaamisen aika. Pitkäaikainen säilytys tehdään meillä aina lämmittämättömässä varastotilassa. Jos hunaja on ehtinyt kiteytyä varastoastioihin ennen pakkaamista, se lämmitetään pakkausprosessin aikana niin, että se saadaan otettua varastointiastioista, siivilöityä ja pakattua kuluttajapakkauksiin. Lämmityksen jälkeen hunaja jäähdytetään nopeasti, jolla minimoidaan entsyymien tuhoutuminen. Kotona voi vaikuttaa entsyymien säilymiseen lisätä hunaja jo juomakelpoiseksi jäähtyneeseen teeveteen ja nauttia juoma melko pian makeuttamisen jälkeen.
Hunaja sisältää pieniä määriä siitepölyä, joka saattaa aiheuttaa reaktioita. Siitepöly on luonnollinen osa hunajaa, joten siitepölyherkkien kannattaa käyttää hunajaa pienissä määrin ja seurata mahdollisia reaktioita. Siitepölyallergikot voivat käyttää hunajaa siedätyshoitona nauttimalla sitä päivittäin kuukausia ennen kuin siitepölyä alkaa lennellä. Erittäin pahasta siitepölyallergiasta kärsivä voi kokeilla Suomalainen suodatettu hunaja 350g -hunajaamme, sillä sisältää vähemmän siitepölyä kuin muut hunajat. Siitä siitepölyä on vähennetty suodatuksen avulla.
Hunaja on kuumentamaton elävä ravinto, joten siinä saattaa ilmetä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Itiöitä kasvaa yleisesti maaperästä tai vesistöjen pohjalietteessä, joten niitä tavataan satunnaisesti esim. kuumentamattomissa kaloissa, yrteissä, juureksissa, hedelmissä, marjoissa ja hunajassa. Imeväisikäisten ruuansulatusjärjestelmä ja suolisto ovat vielä kehittymättömiä, joten itiöiden joutuminen suolistoon voi aiheuttaa sairastumisen botulismiin. Yli vuoden ikäisten lasten ja aikuisten suolisto on kehittynyt sietämään itiöitä. Itiöt eivät myöskään kulkeudu äidinmaidon mukana imeväisille, joten raskaana oleva ja imettävä äiti voi käyttää hunajaa. Botulismiin sairastuminen hunajaa nautittuaan on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Eviran mukaan Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset ovat erittäin harvinaisia.
Termi raakahunaja on käytössä Yhdysvalloissa ja sillä tarkoitetaan siellä pastöroimatonta hunajaa. Yhdysvalloissa hunajan pastörointi on hyvin tavallista toisin kuin Suomessa. Pastöroinnissa hunaja kuumennetaan vähintään 70-78 asteeseen. Pastöroimalla hunajasta saadaan juoksevaa ja kirkasta, sillä kuumentaminen sulattaa kiderakennetta. Tämän yleisen käytännön vastareaktiona on paljon amerikkalaisia kuluttajia, jotka ovat halunneet pastöroimatonta hunajaa, jota kutsutaan raakahunajaksi. Meillä hunajaa ei koskaan pastöroida! Pulloissa myytävät hunajat eivät myöskään ole juoksevia kuumentamisen vuoksi, vaan ne ovat kasvialkuperältään sellaisia, että pysyvät juoksevana pidempään. Pullossa myytävä Suomalainen suodatettu hunaja 350 g kiteytyykin ennen pitkään, joka on merkki hyvästä käsittelemättömästä hunajasta!