Hunajan hiilijalanjälki

Hunajan hiilijalanjälki

CO2e_200GSuomalainen kukkaishunaja ja Suomalainen perinteinen kiteinen hunaja -purkeistamme löytyvä CO2e -merkki kertoo hunajan ilmastovaikutuksesta. Ns. hiilijalanjälkeä laskiessa on huomioitu hunajan koko tuotantoketju alkutuotannosta kaupan hyllylle. Hunajan hiilijalanjälki on 125 grammaa 100 grammassa tuotetta 450 g purkissa ja 130 grammaa 100 grammassa tuotetta 200 g purkissa. Värikoodimittaristolla hunajan hiilijalanjälki on selvästi vihreällä, mikä kertoo hunajan olevan erittäin vähäpäästöinen tuote.

Suomalaisen kukkaishunajan ja Suomalaisen perinteisen kiteisen hunajan hiilijalanjälki on 125 grammaa 100 grammassa tuotetta 450 g purkissa ja 130 grammaa 100 grammassa tuotetta 200 g purkissa.

 

Hiilijalanjälki tutkitaan tunnetulla mittaristolla

Elintarvikkeissa käytettävä CO2e -mittarin on kehittänyt Raisio Oyj. Mittari kertoo helpolla värikoodilla tuotteen hiilijalanjäljen suuruuden: vihreät värit kertovat tuotteen vähäpäästöisyydestä ja kelta-oranssit värit puolestaan suuremmasta hiilijalanjäljestä. Otimme Raision kehittämän hiilijalanjälki -merkin käyttöön ensimmäisen kerran kesällä 2010 tunnetuimassa tuotteessamme Suomalainen Kukkaishunaja. Alla olevan kaavion avulla näet, miten eri tuotannon vaiheet vaikuttavat hunajan hiilijalanjäljen syntyyn.

Tutustu alla olevan kaavion avulla, miten eri tuotannon vaiheet vaikuttavat sen syntyyn.

 

Hiilisiivenjälki tulevaisuuden tavoitteena

Hunajayhtymä aloitti kesällä 2021 Ekokompassi-hankkeen. Hankkeen tarkoituksena on parantaa ja tehostaa toiminnan ympäristövastuullisuutta. Yhtenä Hunajayhtymän tavoitteena on tutkia Hiilisiivenjäljen perustamista eli selvittää hunajan positiivinen ympäristöhyöty purkeittain.

Hunaja on pienen hiilijalanjäljen tuote, mutta tosiasiassa hunajan kulutuksella on vahva positiivinen vaikutus ympäristön hyvinvointiin. Tästä syystä mehiläisten pölytysvaikutuksen kautta hunajan hiilijalanjälki on käytännössä positiivinen. Mehiläisten pölytystyön merkityksen on arvioitu olevan Suomessa jopa 60 miljoonaa euroa, joten käytännössä jokaiselle käytetylle lusikalliselle on mahdollista määritellä hiilisiivenjäljen kautta positiivinen ympäristövaikutus.

Shopping Cart
Scroll to Top