Hunajan keräys ja käsittely

Hunajan käsittelystä

Mehiläishoitajat tuovat linkoamansa hunajan Hunajayhtymälle. Jokainen vastaanottoerä tutkitaan jo vastaanotettaessa ja tuoduista hunajista pidetään tarkkaa kirjaa. Laaduntarkkailua tehdään kaikissa työvaiheissa ja näin varmistamme pakkaamamme hunajan laadukkuuden ja puhtauden.

Hunajaan ei saa lisätä mitään, eikä siitä saa poistaa mitään. Hunajaa voidaan kuitenkin käsitellä eri tavoin ja säilyttää erilaisissa lämpötiloissa sekä olosuhteissa, jolloin hunajasta saadaan erilaisia tuotteita.

 

hunajan_kasittely
Hunajayhtymän tuotantotiloissa sijaitsevat pullo- ja purkkilinjastot. Hunaja kulkeutuu pakkauslaitteisiin takana olevista ruostumattomista terässäiliöistä, joihin puhdas luonnontuote varastoista lasketaan.

Hunajan ominaisuuksiin ei pakkausvaiheessa kajota

 

Hunajaämpärit ja -tynnyrit laitetaan tarvittaessa lämpöhuoneeseen, jossa hunaja sulaa niin, että se voidaan seuraavaksi kaataa suuriin selkeytysaltaisiin. Juokseva hunaja kaadetaan suoraan selkeytykseen. Selkeytysaltaissa hunaja on noin 38-40 asteen lämpötilassa pari vuorokautta, ja siinä mahdollisesti olevat vahamuruset ja roskat nousevat pintaan. Selkeytetty hunaja vielä siivilöidään ja jäähdytetään.

Koko tuotantoprosessin aikana hunajaan ei lisätä mitään, eikä siitä poisteta mitään. Hunajavalmisteet, joissa hunajan perinteistä koostumusta on muutettu, syntyvät myös Hunajayhtymällä omissa valmistustiloissaan. Kaikissa Hunajayhtymän tuotteissa on tallella hunajan hyvät ominaisuudet, jotka siirtyvät käyttäjäänsä suoraan ilman mitään keinotekoisia käsittelyitä.

 

Selkeytysaltaissa eri tuottajien tuomat hunajat sekoittuvat ja samaan purkkiin päätyy siis hunajaa eri puolilta maata. Tarkan omavalvonnan ansiosta pystymme kuitenkin kertomaan hunajan alkuperän helposti täällä kotisivuillamme – näppäile hakukoneelle hunajatölkin kannessa oleva parasta ennen päiväys ja saat listan alkuperäpaikkakunnista. Hakukoneeseen tästä.

Kiteistä, juoksevaa ja notkeaa?

 

Osa hunajasta pakataan purkkeihin hienokiteisenä, kiinteänä hunajana. Kiteytymiseen vaikutetaan mekaanisella vaivaamisella. Kun hunaja on pakattu purkkeihin, purkit viedään kylmähuoneeseen kiteytymään. Kylmähuoneesta hunaja kuljetetaan keskusliikkeiden varastoihin ja sieltä edelleen kauppoihin kuluttajille.

Pullotettava hunaja pakataan sellaisenaan juoksevassa muodossa ilman mekaanista vaivauskäsittelyä. Pullotuksen jälkeen hunaja varastoidaan huoneenlämmössä, sillä kylmässä sen kiteytymisprosessi nopeutuu (optimi kiteytymislämpötila on +14°C). Jos hunaja myöhemmin kiteytyy kuluttajapakkauksessa, sen saa helposti jälleen juoksevaan muotoon lämpimässä vesihauteessa.

Hunajayhtymä kiinnittää erityisen paljon huomiota pakkaamiensa hunajien tuoteturvallisuuteen, laatuun ja jäljitettävyyteen. Siksi noudatamme toiminnassamme alan ainoana yrityksenä Suomessa kansainvälistä elintarviketurvallisuuden johtamisjärjestelmän standardia FSSC 22000:2018, jonka Bureau Veritas on sertifioinut 8.3.2023.

Katso videolta koko hunajan tuotantoprosessi

 

Tallenna

Shopping Cart
Scroll to Top