Hunajapurkkeja

Erilaisia hunajia

Kasvit, joista mehiläiset meden keräävät, vaikuttavat hunajan makuun, koostumukseen ja väriin. Kasvialkuperästä riippuen hunaja voi kiteytyä tai säilyä pitkään juoksevana. Juoksevana pysyviä hunajia ovat mm. kotimainen horsmahunaja ja ulkomailta kerättävä akaasiahunaja. Hedelmäsokeri paljon sisältävä hunaja on aina nestemäistä eli juoksevaa eikä kiteytä hunajaa. Suomalainen hunaja on kuitenkin tyypillisesti nopeasti kiteytyvää.

Kiteytyminen johtuu hunajan korkeasta rypälesokerin määrästä eli on sille luonnollinen prosessi. Kiteytymisnopeus vaihtelee paljon, osa hunajasta saattaa kiteytyä melko pian linkouksen jälkeen, kun taas osa voi säilyä juoksevassa muodossa suhteellisen pitkäänkin. Myös ihminen voi vaikuttaa hunajan kiteytymiseen. Vaivaamalla hunajaa sen kiteytymisvaiheessa, saadaan kiteytyvä hunaja pysymään hienorakenteisena ja pehmeänä. Näin se on helpompikäyttöistä.

 

Erilaisia hunajia
Hunaja on hunajaa kun siihen ei ole lisätty mitään eikä siitä ole poistettu mitään. Hunajaa voidaan kuitenkin käsitellä erilaisen koostumuksen aikaansaamiseksi ja tästä syystä myös Hunajayhtymällä on myynnissä sekä juoksevaa, notkeaa ja kovaa kiteistä hunajaa.

Millaista hunajaa Suomesta saadaan?

Suomen lyhyen kesän aikana useammat kasvit kukkivat samanaikaisesti. Tällöin hunaja kerätään eri kasveista ja sitä kutsutaan yleisesi monikukkahunajaksi. Lajihunajaa saadaan, kun jokin hunajakasvi kukkii eri aikaan kuin muut samalla seudulla, ja sen medestä valmistettu hunaja kerätään heti lajin kukinnan päätyttyä niin, ettei siihen ehdi sekoittua muita hunajia. Mehiläiset menevät vain tietyn kasvin kukkiin, kun niillä ei ole muita vaihtoehtoja.

Kiteillä tarkoitetaan rypälesokerin karkeita rakeita, joita jotkut erehtyvät luulemaan hunajaan lisätyksi sokeriksi. Hunajaan ei koskaan saa lisätä mitään, eikä esimerkiksi sokerin lisääminen olisi teknisesti mahdollista, koska hunaja itsessään sisältää enemmän sokeria kuin kylläinen sokeriliuos.

 

Maistuuko jokainen hunaja erilaiselta?

Jokainen hunajapurkki on ainutlaatuinen tuotos, jossa maistuu sekä mehiläistarhaajan käsityön jälki että paikalliset olosuhteet. Hunajayhtymän hunajalla on ainoana alalla laatustandardijärjestelmä, jossa jokainen hunajan tuotantoon ja pakkaamiseen liittyvä prosessi noudattaa aina samaa kaavaa. Tämä varmistaa asiakkaalle, että jokainen Hunajayhtymän hunajatuote on tasalaatuinen ja maukas.

Hunajan tuotantoalueilla hunajan maku, väri ja koostumus saattavat muuttua, mutta myös eri vuosien säät vaikuttavat hunajaan. Kukkien kukinta-aika, sateen ja auringon määrä sekä mehiläisten lento-olosuhteet alueella antavat hunajaan oman mausteensa, jonka harjaantunut hunajankäyttäjä saattaa huomata. Suosittelemmekin kokeilemaan rohkeasti hunajaa eri käyttötarkoituksissa ja eri muodoissa, jotta löydät eri tarpeisiin oman suosikkihunajasi. Kokeile eri hunajia näihin resepteihin!

 

Runsaan sadon aikana hunaja on yleensä jonkin verran vaaleampaa kuin muulloin. Tämä johtuu siitä, että kasvien väriaineiden määrä on vakio, ja jos mettä erittyy paljon, sama värimäärä jakaantuu suuremmalle mesimäärälle kuin huonon sadon aikana.

 

Herkulliset hunajavalmisteet

Kaikki hunajat, joihin on lisätty jotain muuta raaka-ainetta, ovat hunajavalmisteita. Nämä ovat loistavia tuotteita erilaisiin tarkoituksiin makuyhdistelmiensä tai koostumuksensa ansiosta ja sopivat myös erikoisruokavalioihin. Esimerkiksi Hunajayhtymän ainutlaatuiset, juoksevat Mieleiset ovat ravintokuidun ja perinteisen hunajan yhdistelmä. Muokkaamalla perinteisen hunajan koostumusta saadaan valmiste, joka säilyy aina juoksevassa muodossa ja sopii myös niille, joiden mielestä alkuperäinen hunaja on liian makeaa. Hunajavalmisteissa makumaailma on rajaton ja hunajaan voikin sekoittaa lähes kaikkea yrteistä marjoihin ja salmiakista kinuskiin.

Herkullisesta Mieleinen-tuoteperheestä löytyvät originaalin lisäksi mustikka ja mansikka makuvariaatiot. Molempiin makuihin on käytetty aitoa suomalaista marjaa, ei teollisia makulisiä. Hunajavalmisteissa hunajaa voidaan sekoittaa hyvinkin eksoottisiin raaka-aineisiin.

 

Tallenna

Tallenna

Shopping Cart
Scroll to Top