Kun ostaa kotimaista hunajaa, tukee samalla paikallista pölyttämistä ja luonnon monimuotoisuutta. Nykyään kotimaisten tuottajien hunajaa voi tilata myös verkosta suoraan kotiovelle.

Mehiläispölytys

Hunajan valmistamisen ohella mehiläiset ovat erityisen tehokkaita luonnon- ja viljelykasvien pölyttäjiä. Mehiläiset auttavat kasvien lisääntymistä ja parantavat sadon määrää ja laatua. Erityisesti hedelmäpuut ja marjapensaat sekä luonnonmarjat hyötyvät pölytyksestä, joka välillisesti vaikuttaa myös niiden satoa ravintonaan käyttäviin eläimiin ja lintuihin. Mehiläisten pölytystyön arvon on arvioitu olevan Suomessa 60 milj. euroa, mikä on moninkertainen hunajasadon arvoon verrattuna. (Lehtonen, T. 2012. Mehiläispölytyksen taloudellinen arvo suomalaisten viljelykasvien ja luonnonmarjojen sadontuotannossa. Helsingin yliopisto.)

 

mehi_polyttaa
Mehiläisten päätyö on pölytys ja mehiläisten merkitys koko ekosysteemissä on kriittinen. Kuluttamalla hunajaa, voidaan mehiläisten tarvetta kasvattaa ja näin ollen taata ravinto- ja eläinrikas luonto myös tulevaisuudessa.

Ilman mehiläisiä ei olisi meistä ketään

 

Mehiläistarhaus edistää suomalaisen luonnon monimuotoisuutta ja hyvinvointia. Käyttämällä suomalaista hunajaa tuet myös suomalaisten mehiläisten tekemää pölytystyötä. Kaikki mehiläiset pölyttävät, mutta erityisesti kotimaisen hunajan kulutuksen hyöty kohdistuu suoraan omaan lähiympäristöösi.

Osa puutarhoista ja kasvimaista voi jopa tilata pölytyspalveluita, jolloin mehiläispesät siirretään niiden lähiympäristöön sadon runsauden edesauttamiseksi. Hunajayhtymän missiona on kasvattaa hunajan kulutusta, joka vaikuttaa suoraan ympäristön hyvinvointiin, lusikka kerrallaan. Hunajayhtymän tavoitteena on myös lanseerata hiilisiivenjälki, jonka perusteella jokainen kuluttaja pystyy laskemaan oman hunajakulutuksensa positiivisen pölytysvaikutuksen arvon.

 

Lue lisää missiostamme paremman maailman puolesta!

 

Miten autat mehiläisiä?

 

Jokainen voi auttaa pölyttäjien menestymistä myös kotioloissa ja kaupungeissa. Erilaiset, mahdollisimman pitkään kukkivat kesäkukat ja kasvit ovat pölyttäjille hyviä mesilähteitä. Pienellekin pihalle ja parvekkeelle voi rakentaa ötökkähotellin. Jos sinulla on puutarha, anna kukkien ja kasvien vihertää äläkä pode huonoa omaatuntoa jos nurmikko jää ajamatta. Esimerkiksi keväisin paju on mehiläisille korvaamaton ensiravinto, joten sitä ei kannata leikata keväisin mehiläispesien läheisyydestä.

 

ötökkähotelli
Ötökkähotellin rakentamiseen löytyy runsaasti ohjeita verkosta. Ötökkähotellin voi rakentaa pieneen tilaan tai siitä voi kehittää todellisen taloyhtiön isommankin pihan pörriäisille.

 

Mehiläinen osaa suunnistaa pesäänsä korkeintaan viiden kilometrin päästä, eli sitä pidempi ei matka pesältä mesilähteille saa olla. Suotavaa olisi, että riittävästi kukkia olisi alle kolmen kilometrin etäisyydellä pesästä. Kukissa vieraillessaan mehiläiset paitsi keräävät ravintoa, myös pölyttävät kasveja. Tehokkaan pölytyksen seurauksena hedelmien, marjojen ja siementen lukumäärä lisääntyy ja koko kasvaa. Hedelmistä ja marjoista tulee mehevämpiä ja suurempia, lisäksi ne kypsyvät nopeammin ja tasaisemmin kuin ilman mehiläisten apua. Sijoittamalla pesät sopivasti saa paljon sekä hunajaa että tavallista enemmän marjoja ja hedelmiä: mehiläispölytys lisää marja- ja hedelmäsatoa jopa neljänneksen.

Shopping Cart
Scroll to Top