DSC_2036

Hunajasta ja mehiläisistä

Hunajasta on moneksi! Se on luonnontuote, jota käytetään monipuolisesti makeuttajana, leivonnassa, ruuanlaitossa ja ihonhoidossa. Se on sataprosenttinen luonnontuote, joka syntyy mehiläisten valmistamana. Purkittamamme hunajat ovat siis sellaisenaan mehiläispesistä kerättyä 100 %:sta hunajaa, eikä niihin ole lisätty mitään.

Hunaja syntyy, kun mehiläiset keräävät kasveista mettä ja muuttavat sen hunajaksi. Purkittamamme hunajat ovat ns. monikukkahunajia, joka tarkoittaa, että mehiläiset ovat keränneet sadon useista eri kasvilajeista. Suurin osa Suomessa tuotetusta hunajasta on juuri monikukkahunajaa, sillä luontomme monipuolisuus ja satokauden lyhyys ohjaavat mehiläiset keräämään mettä pääosin eri kasveista samaan aikaan.

 

Lue neljä mielenkiintoista lisäfaktaa hunajasta!

 

Kauanko hunaja säilyy?

Hunajaa säilytetään huoneenlämmössä suljetussa astiassa ja se säilyy näin vähintään kaksi vuotta. Usein hunaja säilyy kuitenkin pidempään menettämättä hyvä ominaisuuksiaan ja ilman, että aika vaikuttaa sen makuun. Jääkaapissa hunajaa ei kannata säilyttää, sillä se imee itseensä herkästi erilaisia hajuja ja kosteutta. Kosteus voi aiheuttaa sen, että hunaja alkaa käydä.

 

Hunajasta
Hunaja on luonnon oma ihmeaine, joka sopii ruuanlaittoon, leivontaan ja kauneudenhoitoon. Hunaja toimii myös lisäenergian lähteenä esimerkiksi urheilussa.

Hunajaa voidaan pitää hyvin ekologisena elintarvikkeena, sillä sen tuottamiseksi ei tarvitse muokata ympäristöä, kuten lannoittaa peltoja. Mehiläiset sen sijaan käyttävät medenlähteinä sellaisia luonnon- ja viljelykasveja, joista ne saavat hyvin mettä. Vieraillessaan kukissa mehiläiset samalla pölyttävät kasveja ja näin auttavat niitä lisääntymään. Jokainen lusikallinen hunajaa on aidosti luonnon parhaaksi.

 

Onko hunaja terveellistä?

Hunajaa ja mehiläisvahaa on pidetty ihmiskunnan historiassa tärkeinä tuotteina niin lääketieteessä, uskonnoissa kuin kulttuureissa. Antiikin aikoina hunajan uskottiin pidentävän ikää ja urheilijat käyttivät hunajaa palautuakseen vaativista urheilusuorituksista. Nykyään hunaja on mukana kansallisissa Käypä hoito -suosituksissa ja sitä käytetään monipuolisesti ruuanlaitossa, energianlähteenä urheilussa ja ihoa hoitavana tuotteena.

Meden keräämisen ohella mehiläisten valmistamaan hunajaan kulkeutuu siitepölyä. Siitepöly sisältää valkuaisaineita, aminohappoja, hiilihydraatteja, vitamiineja, flavonoideja, entsyymejä, kivennäisaineita, antibioottisesti vaikuttavia aineita ja hormonin tavoin vaikuttavia aineita. Siitepöly vahvistaa ja palauttaa elimistön tasapainoa ja lisää vastustuskykyä. Antibakteeristen ainesosiensa ansiosta hunajaa on perinteisesti käytetty sisäisesti nautittuna infektiotautien ehkäisyyn ja hoitoon sekä ruuansulatuksen parantamiseen.

Hunaja sopii esimerkiksi jugurttiin
Hunajaa voi nauttia sellaisenaan tai käyttää sitä sisäisesti erilaisten aterioiden ainesosana. Hunajan hyvät ominaisuudet tulevat maksimoitua säännöllisellä ja monipuolisella käytöllä parhaiten.

Mistä Hunajayhtymän hunaja tulee?

Purkittamamme hunajat tulevat kotimaisilta sopimustuottajiltamme ympäri Suomen. Heidän tekemän ammattimaisen mehiläishoitotyön ja laadukkaan kotimaisen hunajan ansiosta saamme pitää purkeissamme Hyvää Suomesta -merkkiä. Se takaa, että hunajamme ovat taatusti Suomessa tuotettuja. Hunajayhtymän tuotanto on myös ainoana alalla sertifioitu. FSSC 22000 takaa kuluttajan saavan aina korkealaatuista, puhdasta luonnontuotetta.

Mistä hunajasi tulee? Selvitä tästä.

Erikoistuotteemme Mieleinen poikkeaa muista tuotteistamme. Siinä yhdistyvät suomalainen hunaja ja kuitu. Kuidun ansiosta Mieleisessä on tavallista hunajaa vähemmän hiilihydraatteja se on miedompaa makeudeltaan kuin perushunaja. Käyttöominaisuuteen kuitu vaikuttaa niin, että tuote pysyy aina juoksevana ja siis helppo käyttää.

Mehiläisvahaa käytetään edelleen monissa tutuissa paikoissa. Sitä on esimerkiksi monien makeisten pintakäsittelyaineena, kynttilöiden valmistusmateriaalina, puu- ja nahkatuotteiden hoidossa ja kosmetiikassa.

 

Mehiläisten mielenkiintoinen maailma

Mehiläisten maailma on esimerkki luonnon nerokkuudesta. Mehiläisyhdyskunnan toiminta ja sen demokraattisuus, loputon ahkeruus ja kuningattaren valitsemisprojekti ovat vain esimerkkejä siitä, millaisia erikoisuuksia tämän pienen eläimen elämä sisälleen kätkee.

  • Oletko kuullut mehiläisten tanssista? Mehiläiset viestivät yhdyskuntansa jäsenille hyvine mesipaikkojen sijainnin tanssimalla. Näin säästetään tärkeitä lentokilometrejä ja tehdään ruoanhausta tehokasta.
  • Entäpä uuden kuningattaren valinta? Mehiläiset valitsevat keskuudestaan uuden kuningattaren toukan, jota aletaan ruokkia paremmalla ravinnolla ja siitä pidetään erityisen hyvää huolta.
  • Mitenkäs muuttopuuhat? Kun mehiläiset tarvitsevat uuden asuinpaikan, mehiläisyhdyskunnan tiedustelijat lähtevät tutkimaan uusia pesävaihtoehtoja, asuntonäyttelyn tapaan. Lopuksi äänestetään ja uusi kotipaikka valitaan yhteisellä päätöksellä.

Lue myös usein kysytyt kysymykset hunajasta ja mehiläisistä!

Shopping Cart
Scroll to Top