Hunajayhtymän sopimustuottaja Kirsi Niskanen hoitaa rakkaita mehiläisiään Somerolla. Kirsin työmaalla surisee lähes puoli miljoonaa mehiläistä, jotka ovat vaativia, mutta ihan parhaita työkavereita.
Kirsi Niskanen päätyi mehiläishoitajaksi luettuaan mielenkiintoa herättäneen mehiläisartikkelin lehdestä. Elämäntilanteen muuttuminen mahdollisti pitkäaikaisen haaveen mökille muuttamisesta ja samassa yhteydessä Kirsi teki päätöksen osallistua mehiläishoitajan kurssille, ilman mitään aikaisempaa kokemusta. Kohtalolla oli ehkä sormensa pelissä, koska kurssilta julkaistu kuva sai huomiota verkostossa.
”Ystäväni huomasi minun opiskelevan uutta harrastusta ja otti yhteyttä. Hänen miehensä oli hoitanut mehiläisiä yli 40 vuotta, mutta oli päätynyt luopumaan sekä mehiläisistä että kalustosta. Hurahdin kertaheitolla siinä määrin, että ostin heiltä koko kattauksen ja pian vastuullani olikin useita pesiä, nykyään noin 50!”
Kirsi on toiminut Hunajayhtymän sopimustuottajana jo useita vuosia. Kullanarvoisena apuna uuden harrastuksen aloittamisessa toimi samainen ystävä, joka vinkkasi mehiläisten myynnistä. Vaikka mehiläistenhoitoa opetetaankin erilaisilla kursseilla ja kirjoissa, on alaa ymmärtävän mentorin käytännön kokemus erittäin tärkeää.
”Pikku karvapallot veivät minut mennessään. Opettajan työt jäivät ja lähdin opiskelemaan mehiläistarhaajan ammattitutkintoa. Olen lisännyt pesämäärää joka vuosi ja nyt omalle tontilleni on rakentumassa elintarvikelinkoomo, joka helpottaa kasvanutta työmäärääni merkittävästi. Nykyään opetan itsekin mehiläishoitokursseilla ja tietomäärä on kasvanut siinä määrin, että oppilaat monesti joutuvat toppuuttelemaan innostustani ja pyytävät palaamaan ensin ihan perusasioihin.”
Sopimustuotanto helpottaa mehiläishoitajan työtä
Monen muun mehiläishoitajan tapaan Kirsi arvostaa ammatin vapautta. Työ on paikoin hyvin kiireistä ja fyysistä, mutta vastapainoksi hyvin antoisaa ja mielenkiintoista. Hunajayhtymän sopimustuottajana tarhaajan vastuulle ei enää jää talvikauden myyntityötä, vaan sesongin jälkeen suurin kiire helpottaa hetkeksi Hunajayhtymän pakatessa ja jaellessa hunajan kauppoihin.
”Hunajayhtymältä saan ostettua tarvitsemani tuotteet ja maksan ne toimittamallani hunajalla. En käy monissa myyjäisissä myymässä hunajaa, joten on kätevää viedä hunajat Yhtymälle. Pakkauskuluja ei tule, aikaa säästyy erityisesti sesonkiaikana ja hunajat haetaan kotiovelta. Sopimustuottajana toimiminen on minulle ammatissani tärkeä lisä.”
Vaativat työkaverit ja ailahtelevat säät pitävät työn mielekkäänä
Mehiläiset arvostavat kärsivällisiä, rauhallisia ja luonnosta nauttivia hoitajiaan. Pesillä käyminen ja mehiläisten parissa työskentely onkin rauhoittavaa käsityötä, jonka parissa mieli elpyy vilkkaasta sesongista huolimatta.
”Olen sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut ihminen ja minulle pesien pikajooga sopii erittäin hyvin. Mehiläispesien puuhia on niin ihana seurailla. Tuoksuttelen pesiä ja hoidan mehiläisiäni mahdollisimman hyvin. Pörriäisiltä tulee heti suoraa palautetta, jos asiat yhdyskunnassa eivät ole ihan kohdillaan. Hoidan itse myös yksin tätä yritystä ja välillä on haastavaa jakaa aikaa mehiläisten ja paperitöiden kesken. Onneksi sadonkorjuun aikaan saan ystäviäni auttamaan, koska tätä työtä ei voi jaksottaa kovin pitkälle ajanjaksolle, vaan hunajat on kerättävä nopeasti ja pesät valmisteltava talven tuloon.”
Sääolosuhteet ovat tärkeässä roolissa hunajan tuotannossa. Satokaudet vaihtelevat hyvin paljon ja se tuo mehiläishoitajille lisää jännitystä. Heikommat hunajavuodet saavat odottamaan parempia aikoja.
”Kulunut kesä oli kuuma ja mehiläiskuningattarien kasvatus oli työlästä. Myös huoli sadosta painoi mieltä ajoittain. Odotan kuitenkin jo innolla tulevaa kesää, kun saan kaluston vaihtoni viimeisteltyä ja pääsen nauttimaan mehiläisten hoidosta ja täysistä hunajalaatikoista täysin siemauksin.”
Mehiläishoitaja Kirsi Niskasen omat hunajaniksit!
”Käytän hunajaa melkein joka ruoassa, koska hunaja on makujen korostaja. Hunajapähkinät ovat suosikkini. Pähkinöihin (n. 200 g) sekoitetaan pari rkl hunajaa, hiukan suolaa ja öljyä. Laita nämä noin 12 minuutiksi uuniin 175 asteeseen, jotta pähkinät hiukan ruskistuvat. Käytän myös ”raakaa” hunajaa saunassa iholle sekä teen hunajasaippuaa, joka on myös hyvää iholle.”