Hunaja on monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää lukuisissa eri tarkoituksissa. Sitä voidaan käyttää makeuttajana esimerkiksi teessä, jugurtissa, jälkiruoissa ja leivonnassa. Hunaja antaa ruokaan ihanan makean maun ja sekoittuu hyvin muihin aineksiin. Lisäksi hunajaa voi käyttää myös ihonhoidossa, sillä se kosteuttaa ja ravitsee ihoa tehokkaasti.
Hunaja on ikiaikainen makeuttaja, jota on käytetty herkuttelun hetkissä jo satoja vuosia. Hunajan makeus koostuu luonnonsokereista, jotka ovat prosessoitua valkoista sokeria parempi vaihtoehto ihmisen elimistölle.
Hunajalla voi korvata sokerin suurimmassa osassa leivontaa, kokonaan tai osittain. Erilaiset leivät, piirakat, pullat ja kakut ovat hunajan ansiosta kuohkeita ja herkullisia.
Hunajayhtymän vinkit leivontaan:
Hunajalla saat kakkuihin, pulliin ja muihin leivonnaisiin kauniin värin ja pehmeän makeuden. Hunaja ei juurikaan maistu lopputuotteessa, vaan hunaja korostaa kaikkien muiden raaka-aineiden makua.
- Huomaathan, että välttääksesi leivonnaisten liiallista ruskistumista, paistolämpötilaa kannattaa laskea reseptissä ohjeistetusta 10-20 astetta.
- Jos korvaat reseptin sokerimäärää hunajalla, huomaathan, että hunajaa tarvitaan vain noin 3/4 annetusta määrästä saman makeuden aikaansaamiseksi.
- Mikäli valmistat kohotettavaa taikinaa, voit annostella hieman enemmän leivinjauhetta taikinaan.
- Ohjeissa olevaa nesteen määrää voi hieman alentaa, koska hunajan kosteus tuo nestettä taikinaan jo itsessään.

Hunajaleivonnaisia hyvällä omallatunnolla
Hunajaisia leivonnaisia voit huoletta nauttia hyvällä omallatunnolla lisää. Makeuttamalla hunajalla tiputat annosten kalorimäärät jopa 40 % pienemmiksi. Normaalia sokeri selvästi makeampaa hunajaa tarvitset ohjeisiin paljon sokeria vähemmän. Jokainen kulutettu hunajalusikka on myös eduksi ympäristölle, joten hunajaleivonnainen on myös vastuullinen ekoteko.
