Hunajasta
Hunaja on luonnosta peräisin oleva herkku, jonka mehiläiset tuottavat kukista keräämästään medestä. Kukkien mesi koostuu vedestä (n. 55 %), sokereista (n. 40 %) sekä valkuais- ja kivennäisaineista (n. 5 %). Kenttämehiläinen kerää mettä kukista imemällä sitä mesimahaansa ja kuljettaa sen pesään. Jo matkalla pesään mehiläinen sekoittaa mesimahassaan olevaan meteen rauhaseritteitä ja näin aloittaa meden valmistamisen hunajaksi. Pesässä olevat pesämehiläiset jatkavat meden sekoittamista purskuttamalla mettä mesimahansa ja imukärsänsä välillä. Samalla ne haihduttavat pois medessä olevaa kosteutta. Tämä valmistusprosessi kestää arviolta parikymmentä minuuttia. Sen jälkeen medestä valmistettava hunaja pannaan mehiläispesän kennoihin, joissa kosteutta haihtuu edelleen.
Katso videolta miten hunaja kulkee tuottajalta kaupan hyllylle
Mistä valmis hunaja koostuu?
Kun kosteusprosentti on sopiva ja hunaja valmista, mehiläiset peittävät kennot ohuella vahakerroksella. Vahakerros suojaa valmista hunajaa. Näin mehiläisten lisäämät rauhaseritteet ja kosteuden haihtuminen muuttavat meden hunajaksi. Valmiissa hunajassa vettä on enää reilusti alle 20 prosenttia, sokereita noin 80 prosenttia ja loppu hunajasta koostuu erilaisista vitamiineista ja kivennäis- sekä hivenaineista.
Maailmalla törmätään jonkin verran erilaisiin hunajaväärennöksiin. Osassa tapauksia hunajaa on käsitelty tai jatkettu muilla raaka-aineilla niin, että puhtaan luonnontuotteen termi ei enää täyty. Hunajayhtymällä on ainoana Suomessa laadun varmennuksen sertifikaatti, joka takaa, että kuluttaja saa aina täyttä laatuhunajaa. Tutustu serfikaattiin!
Mistä Hunajayhtymän hunaja tulee?
Purkittamamme hunajat tulevat kotimaisilta sopimustuottajiltamme ympäri Suomen. Heidän tekemän ammattimaisen mehiläishoitotyön ja laadukkaan kotimaisen hunajan ansiosta saamme pitää purkeissamme Hyvää Suomesta -merkkiä. Se takaa, että hunajamme ovat taatusti Suomessa tuotettuja. Hunajayhtymän tuotanto on myös ainoana alalla sertifioitu. FSSC 22000 takaa kuluttajan saavan aina korkealaatuista, puhdasta luonnontuotetta.
Lentäessään kukasta kukkaan siitepölypallot jaloissaan, mehiläiset samalla pölyttävät kasveja. Tällä tavoin kasvit lisääntyvät, niiden tuottama sato lisääntyy ja parantuu laadullisesti. Erityisesti hedelmäpuut ja marjapensaat hyötyvät mehiläisten tekemästä pölytystyöstä.
Mehiläisistä pidetään huolta vuoden ympäri
Suomessa hunajan satokausi on keskikesää, siis suhteellisen lyhyt aika vuodesta. Hunajasato vaihtelee Suomessa vuosittain paljon. Sadon määrään vaikuttavat monet seikat, kuten lämpötila, sateisuus ja eri mesikasvien kukinta-aika. Hunajasatoa saadakseen, mehiläishoitaja varmistaa mehiläistensä hyvinvoinnin monin eri tavoin. Satokauden päätteeksi hunaja kerätään mehiläispesistä siten, että hunajakennostot otetaan pesistä pois. Tilalle laitetaan satokauden aikana uusia tyhjiä vahakennostoja. Satokauden päätteeksi hunajan tilalle annetaan mehiläisille talviruuaksi nestemäistä sokeriliuosta, jonka turvin ne tulevat toimeen koko pitkän talviajan.
Hunaja kuoritaan kennoista kuorimakammalla tai -telalla ja kennot asetellaan hunajalinkoon. Linkoamalla saadaan hunaja irti kennoista. Lingosta hunaja valutetaan siivilöintialtaaseen, jossa vahanmuruset ja muut roskat jäävät siivilöihin ja puhdas hunaja valuu säilytysastioihin. Roskaton hunaja on sellaisenaan valmista nautittavaksi, mutta myyntihunaja vielä vaivataan pehmeäksi ja notkeaksi. Vaivaamaton hunaja kiteytyy omaa tahtiaan ja saattaa muuttua hyvinkin kovaksi.
Kennohunajassa, joka nautitaan suoraan vahakennoista, luonnolliset aromit ovat säilyneet vahvempina kuin kerätyssä hunajassa. Kennoista irtoavan vahan voi sylkeä pois tai niellä; vaha käyttäytyy elimistössä kuidun tavoin. Kennohunajaa myyvät jotkut mehiläishoitajat ja luontaistuotekaupat.
Neljä faktaa hunajasta
- Hunaja on puhdas luonnontuote, jonka mehiläiset valmistavat kukkien medestä. Jokainen hunaja on omanlaisensa ja maistuu aina hieman erilaiselta, riippuen siitä millaisista kukista ja kasveista mehiläinen on meden kerännyt. Kotimaisessa hunajassa maistuvat myös ihan oikeasti Suomen vuodenajat eli kun kesät ovat valoisat ja luonto puhdas, myös hunaja maistuu täyteläiseltä. Suomi on maailman pohjoisin hunajan tuottajamaa.
- Hunajassa on yli 200 erilaista ainesosaa, joista osa on tutkitusti terveyttä edistäviä. Antibakteerisuutensa takia hunaja on myös tehokas ja luonnonmukainen tapa hoitaa vammoja ja sairauksia: hunajaa voidaan käyttää ulkoisesti haavojen, palovammojen, hiertymien ja ihosairauksien hoitoon sekä kauneudenhoitoon. Sisäisesti nautittuna hunaja soveltuu infektiotautien ehkäisyyn ja hoitoon sekä ruuansulatuksen parantamiseen. Hunajassa on terveellistä siitepölyä, joka muun muassa vahvistaa ja palauttaa elimistön tasapainoa, tasoittaa hormonitoimintaa, auttaa eturauhasvaivoihin ja lisää hedelmällisyyttä sekä imettävien äitien maidontuotantoa.
- Hunajaa käytetään eniten makeutus- ja säilöntäaineena sokerin sijasta ja muutenkin ruuanlaitossa, esimerkiksi taikinan nostattamisessa ja marinoinnissa. Hunajan sokerit ovat pienimolekyylisiä ja imeytyvät nopeasti elimistöön, joten hunaja on erinomainen välipala esimerkiksi urheilijalle suorituksen aikana tai sen jälkeen. Lisäksi hunaja parantaa ruoan ruskistumista ja säilyvyyttä ja se korostaa muiden ruoan raaka-aineiden makua.
- Hunajahan on hunajaa silloin kun siihen ei ole lisätty mitään, eikä siitä ole poistettu mitään. Mieleinen- tuote taas puolestaan on Hunajayhtymän ainutlaatuinen hunajavalmiste, johon on sekoitettu puhdasta hunajaa, ravintokuitua ja marjoja. Mieleisestä löytyy originaali, jossa ei marjan makua ole. Lisäksi löytyy mustikka ja mansikka makuvariaatiot. Mieleisessä erityistä on sen vatsaystävällinen koostumus kuidun ansiosta ja matalampi hiilihydraattimäärä. Se myös pysyy aina juoksevana, pitkänkin säilytyksen jälkeen. Mustikka Mieleisessä käytetään suomalaista mustikkaa pakastekuivattuna jauheena, jolloin sen aromit säilyvät raikkaina ja vitamiinit ja flavonoidit antavat tehonsa tiiviissä muodossa. Mustikan määrä tuotteessa vastaa noin desilitraa tuoreita, vastapoimittuja mustikoita. Mieleinen sopii myös niille, joiden makuun tavallinen hunaja on jopa liian makeaa tai jos henkilö suosii esim. FODMAP-ruokavaliota.
Etkö löytänyt etsimääsi? Katso vielä usein kysytyt kysymykset!