Hunaja on luonnonmukainen makeuttaja ja voit korvata sillä valkoisen sokerin lähes kaikissa ruoanlaitto- ja leivontaresepteissä. Hunaja on vähäkalorisempaa kuin sokeri ja se siitä huolimatta, ihmisen makuaisti aistii sen makeammaksi kuin tavallinen sokeri. Saman makeuden aikaansaamiseksi hunajaa tarvitaan vain noin reseptin 3/4 sokerimäärästä.
Hunaja koostuu yli 200 komponentista, josta suurin osa on hedelmäsokeria eli fruktoosia ja rypälesokeria eli glukoosia. Lisäksi hunajassa on vettä, sakkaroosia, maltoosia, entsyymejä, orgaanisia yhdisteitä ja kivennäisaineita. Sokereiden osuus on suurin, yli 70 %, ja esim. entsyymien ja kivennäisaineiden osuus suunnilleen 6%. Mehiläiset keräävät mettä niin luonnonkasveista kuin viljellyistä kasveista, joten eri ainesosien suhde vaihtelee hunajalaaduittain. Siksi myös eri hunajien maku, väri ja koostumus vaihtelevat paljon! Hunajan sisältämä glukoosi on ihmiselle elintärkeä sokeri, joka imeytyy verenkiertoon ja antaa meille energiaa. Se imeytyy elimistöön nopeasti ja nostaa verensokeria tehokkaasti. Samalla fruktoosi imeytyy hitaasti ja pitää verensokerin näin ollen pitkään tasaisena.
Kevennä annosten kaloripitoisuutta
Terveellisistä elämäntavoista kiinnostuneet ja painoaan tarkkailevat asiakkaat suosivat usein sokeritonta leivontaa. Hunajalla voit melkein puolittaa leivonnaisten ja aterioiden kalorimäärät. Keventämisen lisäksi hunaja antaa ruuanlaittoon lukuisia muita hyviä ominaisuuksia.
Hunajaa käytetään eniten makeutus- ja säilöntäaineena sokerin sijasta ja muutenkin ruuanlaitossa, esimerkiksi taikinan nostattamisessa ja marinoinnissa. Hunajan sokerit ovat pienimolekyylisiä ja imeytyvät nopeasti elimistöön, joten hunaja on erinomainen välipala esimerkiksi urheilijalle suorituksen aikana tai sen jälkeen. Lisäksi hunaja parantaa ruoan ruskistumista ja säilyvyyttä ja se korostaa muiden ruoan raaka-aineiden makua.
Hunajaisia leivonnaisia voit huoletta nauttia hyvällä omallatunnolla lisää. Makeuttamalla hunajalla tiputat annosten kalorimäärät jopa 40 % pienemmiksi. Normaalia sokeri selvästi makeampaa hunajaa tarvitset ohjeisiin paljon sokeria vähemmän. Jokainen kulutettu hunajalusikka on myös eduksi ympäristölle, joten hunajaleivonnainen on myös vastuullinen ekoteko.
Tutustu hunajaisiin resepteihin täällä