Hunaja on ravitseva ja terveellinen luonnonmakeuttaja, jota voidaan antaa lapsille yleensä noin vuoden iästä alkaen. Ennen tätä ikää hunaja voi sisältää bakteereita, jotka imeväisen elimistö ei pysty ehkä käsittelemään. Tästä syystä hunajatuotteissa on maininta ”Vain yli 1-vuotiaille lapsille. Lapsille alle vuoden iässä hunajaa ei tulisi antaa, sillä se voi aiheuttaa botulismia, äärimmäisen harvinaista, mutta vakavaa myrkytystä.
Kun lapsi kasvaa ja hänen ruoansulatuselimistönsä kehittyy, hunajan antaminen sopii hyvin osaksi monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Hunaja voi tarjota lapsille myös luonnollisen vaihtoehdon sokerille makeuden saamiseksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei hunajaa pidä ylettömiä määriä, sillä se sisältää sokeria ja energiaa.
Mikä on Clostridium botulinum?
Luonnonmukaista hunajaa ei käsitellä eikä kuumenneta, jolloin siinä elävänä ravintona voi olla myös bakteeri-itiöitä. Clostridium botulinum bakteereja saatetaan tavata satunnaisesti myös esimerkiksi kaloissa, vihanneksissa ja yrteissä.
Aikuisen ihmisen elimistö pystyy käsittelemään bakteeri-itiöt vaarattomiksi, eikä niistä ole haittaa myöskään lasta odottaville tai imettäville naisille.