Vähentäisinkö sokerin käyttöä? – Kun etsit aitoa hunajaa, näin sen tunnistat

Kotimaisen Hunajayhtymän pakkaama hunaja on aito luonnontuote ja peräisin sopimustuottajilta eri puolita Suomea.

Hunaja on yksi maailman väärennetyimmistä elintarvikkeista, eivätkä hunajan alkuperäiset ominaisuudet ole säilyneet näissä tuoteväärennöksissä. Siksi hunajan alkuperällä ja aitoudella on kuluttajalle merkitystä.

Hunajayhtymän toimitusjohtaja Aapo Savo
Loimaalla toimivalla Hunajayhtymällä on sopimustuottajia eri puolilla Suomea. -Eri tuottajien suuressakin pakkauserässä voimme tarjota kuluttajalle tarkat alkuperätiedot, toimitusjohtaja Aapo Savo vahvistaa.

-Hunajan väärentäminen edellyttää järjestelmällistä ja teollista toimintaa, jota ei pysty kotikonstein tekemään. Sitä tehdäänkin maailmalla joissain tietyissä maissa organisoidusti, taustoittaa suomalaisia mehiläistarhaajia yhdistävän Hunajayhtymän toimitusjohtaja Aapo Savo.

Koska hunajan alkuperä ja kotimaisuus ovat Savon mukaan kuluttajille hyvin tärkeitä asioita, Hunajayhtymä on yhdessä sopimustuottajiensa kanssa tehnyt aitouden ja alkuperän selvittämisen kuluttajille helpoksi.

-Kerromme tarkkaan hunajan alkuperän vastavetona sille, että hunajadirektiivi mahdollistaa pakkausmerkinnät ”tuotettu EU:ssa”, ja ”tuotettu EU:n ulkopuolella” tai ”tuotettu EU:ssa ja EU:n ulkopuolella, jotka eivät kerro yhtään mitään.

Kaupassa kohtaa myös tuotteita, joiden tuoteselosteessa lukee ”hunajankaltainen valmiste” tai ”hunajavalmiste”. Kyseessä ei silloin ole hunaja.

-Valmisteissa ei ole mitään moitittavaa, mutta kuluttajalle pitää pakkauksessa aina kertoa selkeästi, mikäli kyseessä on valmiste eikä hunaja, Savo painottaa.

Kun hunaja on omalla kauppalistalla, aidon ja laadukkaan tuotteen valinnassa kannattaa pitää mielessä muutama asia:

 

1. Alkuperä jäljitettävissä

-Vaikka meillä Hunajayhtymällä on paljon pieniä tuottajia ja isossa pakkauserässä usean tarhaajan hunajaa, pystymme tarkkaan kertomaan tuotteen alkuperän, koska tunnemme sopimustuottajamme.

-Hunajapurkin kannessa olevalla parasta ennen -päiväyksellä voi kotisivuiltamme etsiä hunajan alkuperänpaikkakunnat. Lisäksi Google Maps -karttapalvelu osoittaa, mistä hunaja on kotoisin. Olemme parhaillaan ottamassa käyttöön myös kansietiketit, joissa kerrotaan hunajan alkuperä, Savo opastaa.

 

2. Laatu varmennettu

Hunajayhtymä on ainoa suomalainen hunaja-alan yritys, jonka toiminta perustuu kansainvälisen elintarviketurvallisuuden johtamisjärjestelmän ISO 22000 -standardiin. Auditointi tapahtuu vuosittain.

-Jokainen hunajan pakkauserä todennetaan laboratorioanalyysein niin, että se täyttää EU:n hunajadirektiivin vaatimukset sekä Suomessa tuotettujen ja pakattujen elintarvikkeiden Hyvää Suomesta -alkuperämerkin laatukriteerit. Jokainen pakattava hunajaerä myös analysoidaan laboratoriossa, Savo tähdentää.

 

3. Ekologisuus

Brändi- ja markkinointijohtaja Gidde Lönnmark
Hunajan käyttö leivonnassa ja ruoanlaitossa on aina myös ympäristöteko. -Mitä enemmän hunajaa kuluu, sitä enemmän tarvitaan pölyttäjinä luonnossa toimivia mehiläisiä, muistuttaa Hunajayhtymän brändi- ja markkinointijohtaja Kirsi Lönnmark.

-Ympäristön kannalta on hyvä asia, että hunajaa käytetään mahdollisimman paljon, koska kulutus lisää kasvien pölyttäjinä toimivien mehiläisten tarvetta, luonnehtii Hunajayhtymän brändi- ja markkinointijohtaja Kirsi Lönnmark.

-Koska mehiläiset lentävät ja pölyttävät erilaisissa paikoissa ja meillä on tuottajia ympäri Suomen, pölytyshyöty jakautuu eri puolille maata.

Mehiläiset lentävät pesästään kolmen kilometrin säteellä ja kaikkiaan 28 neliökilometrin alueella. Pölytyksen arvon on laskettu Suomessa olevan 6–7-kertainen hunajatuotannon arvoon nähden.

-Olemmekin Suomen suurin työllistäjä, koska ainakin 50 miljoonaa työläismehiläistä ahkeroi tuotannossamme, Lönnmark lisää.

 

4. Luonnontuote korvaa sokerin

Hunaja on maailman vanhin ja luonnonmukaisin makeutusaine sekä hyvä vaihtoehto sokerille ruoanlaitossa ja leivonnassa. Hunajalla saadaan sama makeus kuin sokerilla, mutta 40 prosenttia pienemmällä energiamäärällä.

-Hunaja on sataprosenttinen luonnontuote. Mehiläiset ovat keränneet kukkien meden, prosessoineet sen ja poistaneet siitä vettä säilyvyyden parantamiseksi. Niiden lisäämä invertaasientsyymi on hajottanut sakkaroosin hedelmä- ja rypälesokeriksi, Savo kertoo.

Hunajan maku, väri sekä olomuoto kiteisyyden ja juoksevuuden välillä vaihtelevat sen mukaan, mistä kukista mesi on kerätty.

-Hunajan suosio on lisääntynyt ja suomalaisten hunajankulutus kasvanut 30 vuoden kuluessa noin 450 grammasta noin 700 grammaan vuodessa, Savo kertoo.

 

5. Hunajayhtymä kokoaa pienet isoksi

Hunajatuotteet rivissä
Aidon ja alkuperältään tunnistettavan kotimaisen hunajan laadukkuuteen kuuluu kuluttajia palveleva pakkauksen tuoteseloste.

Mehiläistarhaajien vuonna 1969 ”mehiläishoitajien meijeriksi” perustama Hunajayhtymä kokoaa lukuisten tuottajien työn ja hunajantuotannon yhteen. Sillä on yli 100 sopimustuottajaa eri puolilla Suomea.

-Ostamalla Hunajayhtymän hunajaa saa kotimaista laatua ja tukee samalla suomalaista työtä, Aapo Savo ja Kirsi Lönnmark tähdentävät.

 

 

 

 

 

 

Artikkelin kuvat Aki Joensuu

Shopping Cart
Scroll to Top