Lähes puolet EU:n ulkopuolisesta hunajasta ei täytä vaatimuksia – Hunajayhtymä taistelee väärennöksiä vastaan laatuvarmennuksella

Euroopan komission julkaisemien koordinoidun hunajahankkeen tulosten perusteella 46 % EU:n ulkopuolelta tuotavasta hunajasta epäillään olevan määräysten vastaista. Hunajayhtymän laatuvarmennus takaa kuluttajille puhtaan ja aidon hunajan, jota ei ole jatkettu tai käsitelty teollisesti. Tutkimustulos julkaistiin perjantaina 24.3.2023 ja voit lukea sen täältä.

Harva kuluttaja tietää, että hunaja on kansainvälisesti maailman väärennetyimpien asioiden Top 10:ssä. Suomen tarkan elintarvikevalvonnan ansiosta ruokaväärennöksiin harvoin törmätään kotimaan kaupoissa, mutta tuotteiden kirjo haastaa kuluttajan silti tarkastelemaan hunajan aitoutta ja jäljitettävyyttä. Hunajayhtymällä on ainoana Suomessa kaikessa toiminnassaan elintarviketurvallisuuden standardi FSSC, joka varmistaa kuluttajalle purkkien ja pullojen autenttisen sisällön.

Hunaja on myös pakkausmerkinnöiltään elintarvikealan erikoisuus, sillä raaka-aineen alkuperämaata ei tarvitse pakkauksissa yksilöidä. Hunajan pakkausmerkinnässä alkuperäksi riittää EU tai muu kuin EU. Tästä syystä kuluttajan on melko mahdotonta tietää hunajan alkuperämaa, tuottajasta tai tilasta puhumattakaan. Alkuperäjäljitys dokumentoi myös hunajan tuotantoprosessin, joka vähentää riskin vääristä käsittelyistä tai esimerkiksi tuotteen jatkamisen teollisilla raaka-aineilla nollatasolle. Hunajayhtymä on tarjonnut jo vuosien ajan kuluttajille mahdollisuuden alkuperäjäljitykseen hunajapurkkien päiväyksen perusteella.

Vaikka tuotteen purkitus ja pakkaus tapahtuisikin Suomessa, voi raaka-aine itsessään saapua pitkänkin matkan takaa ulkomailta. Tällaisissa tapauksissa hunajaa saatetaan myös käsitellä sellaisissa maissa, jossa hunajan luonnolliseen koostumukseen kajoaminen on sallittua. Kuluttajan onkin hyvä tarkastella tuotteiden hintatasoa ja tehdä sen perusteella omat ostopäätöksensä. Hunajayhtymän laadunvalvontajärjestelmä ja sen aktiivinen ylläpito varmistaa, että sen käsityönä kerätty suomalainen hunaja on aina turvallista ja rahansa arvoista.

Laatuvarmennus ja elintarviketurvallisuuden standardit ovat vielä harvinaisia hunaja-alalla Suomessa. Standardi edellyttää hunajan tuotantoprosessin dokumentointia, tutkimuksia, analyysejä ja kaiken toiminnan läpinäkyvyyttä hygieniasta pakkausmateriaaleihin ja raaka-aineen aitouteen.

 

Standardi takaa elintarviketurvallisuuden

Hunajayhtymä kiinnittää erityisen paljon huomiota pakkaamiensa hunajien tuoteturvallisuuteen, laatuun ja jäljitettävyyteen. Koko Hunajayhtymän prosessi on ainoana alan toimijana Suomessa standardoitu. Kansainvälinen elintarviketurvallisuuden johtamisjärjestelmän standardi FSSC 22000 ja Hyvää Suomesta -merkki takaavat kuluttajalle aina korkealaatuisen ja puhtaan luonnontuotteen.

”Olemme koko toimintamme ajan suhtautuneet pakkausmerkintöjen laveuteen kriittisesti. Mielestämme kuluttajan kuuluisi aina saada tietää tuotteen alkuperä ja siksi olemme halunneet tuoda sen julkisesti esiin. FSSC-standardin ylläpito ja järjestelmän jatkuva valvonta ja kehitys ovat meiltä isoja panostuksia, joiden uskomme kuitenkin olevan kuluttajalle erittäin tärkeitä”, vahvistaa Hunajayhtymän toimitusjohtaja Aapo Savo.

Hunajan alkuperäpaikkakunnat esitellään myös pakkaustemme kansissa. Samalla kuluttaja näkee heti, mihin alueelle hunajapurkin kuusinkertainen pölytyshyöty on pääosin sijoittunut.

 

Hunajan erinomaiset ominaisuudet ovat tallella vain alkuperäisenä

Mehiläiset valmistavat hunajan, samalla kun ne pölyttävät luontoa ja satoa rikkaammaksi. Käyttämällä kotimaista hunajaa varmistat, että mehiläisten tuottama pölytyshyöty kohdistuu suoraan Suomen luontoon ja tukee myös suomalaisia mehiläishoitajia. Hunaja täyttää hunajan vaatimukset vain puhtaana luonnontuotteena, johon ei ole keinotekoisesti koskettu.

Kuluttajat käyttävät hunajaa ylivoimaisesti eniten sen ominaisuuksien vuoksi, joiden uskotaan edistävän terveyttä monin keinoin. Antibakteeriset ominaisuudet, vitamiinit ja muut hyvinvointiin positiivisesti vaikuttavat ainesosat ovat tallella vain alkuperäisessä hunajassa.

Hunajayhtymän toimitusjohtaja Aapo Savo toimii myös yrityksen laatupäällikkönä. Hunajayhtymä analysoi kaiken pakkaamansa hunajan. Käyttämällä tutkittua kotimaista hunajaa varmistat saavasi kaikki kaipaamasi hunajan erinomaiset ominaisuudet alkuperäisessä muodossaan.

 

Yhteystiedot lehdistölle:

Toimitusjohtaja, Aapo Savo
Puh. 0207 769 681
GSM 050 330 8592
aapo.savo@hunaja.fi

Shopping Cart
Scroll to Top