Kotimainen hunaja – lähituotantoa parhaimmillaan

Kuluttajien parissa lähiruuan, alkuperän ja omavaraisuuden arvostus on vain vahvistunut viime aikoina.

Ilahduttavaa on, että myös hunajan käyttö on yhä suositumpaa jopa nuorempien parissa, Aapo Savo Hunajayhtymästä toteaa. Hunajayhtymä on toiminut jo yli 50 vuotta eräänlaisena mehiläistarhaajien yhteisenä ”meijerinä”, johon tulee hunajaa pitkin vuotta, ja josta se sitten hoidetaan eteenpäin kauppoihin.

– Helpotamme näin mehiläishoitajan hyvin sesonkiluonteista ja fyysisesti rankkaakin työtä, Kirsi Lönnmark valottaa.

Muutaman isomman ammattilaisen ohella Hunajayhtymän noin 150 sopimustuottajan verkostoon kuuluu pieniä perheyrityksiä ja mehiläishoidon harrastajia. Yhtymä tuo maahan myös ulkomaista hunajaa raaka-aineeksi elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Hunajayhtymä toimii maamme hunaja-alan asiantuntijayrityksenä:

– Onpa kyse sitten kastikkeista, marinadeista tai jäätelöistä, meiltä kysytään aina kun tarvitaan hunajaa ja olemme pystyneet vastaamaan näihin tarpeisiin hyvin.

Toimitusjohtaja Aapo Savo on nähnyt pitkällä urallaan monia erilaisia hunajavuosia. Nykyinen maailmantilanne on jälleen yksi uusi erikoistilanne, sillä hunaja uhkaa loppua joistakin maista esimerkiksi ilmastonmuutoksen johdosta.

Yhden hunajapurkin hyöty Suomen luonnolle on noin kuusinkertainen.

 

Maailmantilanne on vaikuttanut yllättävällä tavalla myös hunajamarkkinaan. Hunaja on globaalisti yksi väärennetyimpiä tuotteita ja väärinkäytöksissä tuotteen alkuperä pyritään yleensä häivyttämään.

Hunajayhtymän kotimainen hunaja on valvottua ja tutkittua. Ostamalla sitä varmistaa, että saa hunajasta myös kaikki ne ominaisuudet, joita siltä odottaa. Yritys haluaa omalla toiminnallaan puhua kotimaisen hunajan puolesta. Laatustandardi ja viime kesänä myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti vahvistavat toiminnan läpinäkyvyyden.

– Me tiedämme aina miltä tilalta kotimainen hunaja on peräisin, kenen purkittamaa se on, ja valvomme sen laatua jatkuvasti. Perinteisissä purkkihunajissa on nykyään alkuperämerkintä painettuna heti kansitarrassa, Aapo Savo painottaa.

Klassikot ovat saaneet rinnalleen uusia makeita suosikkeja. Juoksevassa muodossa olevat hunajatuotteet sopivat helppoutensa ansiosta kiireiseen arkeen. Urheilijoiden tarpeisiin kehitetty Honeysty-energiageeli on vatsaystävällinen ja luonnonmukainen vaihtoehto suorituksesta palautumiseen.

Hunajan merkitys ulottuu silti tätäkin laajemmalle. Yhden hunajapurkin tuottama hyöty Suomen luonnolle on noin kuusinkertainen. Hunajantuotanto varmistaa sen, että pölyttäjiä on riittävästi. Se tukee luonnon monimuotoisuutta, sekä edistää satokasvien kasvatusta ja maanviljelystä pölyttäjien muodossa. Hunajayhtymä onkin tehnyt pitkäjänteistä työtä kotimaisen hunajankäytön edistämiseksi, mikä kantaa nyt hyvää hedelmää kuluttajaportaassa.

– Suomessa on kuitenkin mittava Ho-ReCa-sektori, joka voisi omalla toiminnallaan innostaa ihmisiä kotimaisen hunajan käyttöön, ja tukea samalla luonnon monimuotoisuutta ja kotimaista tuotantoa.

Käyttämällä enemmän kotimaista hunajaa varmistamme elinkeinon jatkuvuuden Suomessa, Lönnmark huomauttaa.

Ammattikeittiössä hunaja helpottaa lihan ruskistumista, korostaa yrttien makuja ja toimii loistavasti jälkiruuissa. Kirsi Lönnmark kannustaakin nostamaan kaikissa ruokalistoissa rohkeasti esille kotimaisen lähituottajan hunajan.

Juoksevat hunajatuotteet ovat nousseet nykypäivän kuluttajien suosioon. Kauniin nauhamaisesti levittyvän Mieleisen voi tilata eri vuodenaikoihin sopivalla etiketillä ja omalla nimellä. Hunajayhtymä myös räätälöi tilauksesta hunajatuotteita yritysten ja ravintoloiden omilla visuaalisilla ilmeillä, logoilla ja kuvilla.

 

Teksti Irmeli Kojonen

Shopping Cart
Scroll to Top