Hunajaisia vieraita Hunajayhtymällä

Hunajayhtymä järjesti kesän aikana kaksi kilpailua, joissa voittajat pääsivät tutustumaan mehiläisten maailmaan ja mehiläistarhauksen eri vaiheisiin. Mehiläistarhapäivässä vieraille tulivat tutuksi paitsi itse pörriäiset, myös Hunajayhtymän tuotantotilat ja hunajan valmistusprosessi.

Pandemian vuoksi Hunajayhtymän suositut avointen ovien päivät ovat olleet tauolla, mutta pienimuotoisia vierailuita on päästy järjestämään silti poikkeuksellisissa olosuhteissakin. Mehiläistarhaus on erittäin mielenkiintoinen harrastus, jossa riittää oppimista eliniäksi asti. Vierailupäivien tarkoituksena on avata kokonaisvaltaisesti Hunajayhtymän ja mehiläistarhaajien työtä kaikkine vaiheineen.

Hunajayhtymän vierailu tuotantotiloissa
Mehiläisvierailun voittajat tutustuivat ensin Hunajayhtymän tuotannon tiloihin, jossa tuoretta hunajaa sekoitetaan hitaasti isoissa astioissa ennen pakkaamista.

 

Mehiläiset ovat ansaitusti vierailupäivän kohokohta

Molempiin arvontoihin osallistui kymmeniä innokkaita ehdokkaita. Ensimmäisen mehiläisvierailun voittajaksi arvottiin Sirpa Koskinen ja jälkimmäiseen tutustumispäivään saimme vieraaksi Eva Funckin perheineen. Mehiläiset ja hunaja herättivät arvontaan osallistuneissa monenlaista kiinnostusta, mutta myös jännitystä ja kunnioitusta. Osa kilpailuun osallistuneista kertoi myös avoimesti hieman pelkäävänsä pöriseviä mehiläisiä.

Tuotantotilojen kierroksen jälkeen vieraat varustautuivat asiaan kuuluviin suojavarusteisiin ennen mehiläispesän läheisyyteen siirtymistä. Tarhaajan puku huppuineen, paksut hanskat ja pitkävartiset kengät saivat kuitenkin kaikki vieraat tuntemaan olonsa turvalliseksi ja mehiläispesän rakenteita päästiin aukomaan hyvillä mielin. Mehiläiset osoittautuivat melko leppoisiksi seuralaisiksi, joita kaikki uskalsivat mehiläispuvun sisältä tarkkailla hyvin läheltä.

Sirpa Koskinen
Sirpa Koskinen tarttui rohkeasti mehiläishoitajien työtehtäviin ja tutkiskeli mielenkiinnolla mehiläiskennojen rakenteita.

Mehiläisyhdyskunnan toimivuus kaikkine yksityiskohtineen herätti paljon kysymyksiä ja ihmetystä, mutta myös innostusta edesauttaa mehiläisten elintärkeää työtä koko ekosysteemissä. Mehiläispesän rakentuminen korkeiksi torneiksi, tarhaajan työn fyysisyys, mehiläisen elinkaari ja työtehtävät pesässä olivat kiinnostavia kaikenikäisille vieraille.

Mehiläiskennojen irrotus
Mehiläishoitajalta löytyy sopivia työtehtäviä kaiken ikäisille. Mehiläispesän avaaminen ja pohjukkeiden irrotus toisistaan ovat jännittäviä hetkiä hunajatilanteen kartoittamisessa.

 

Kennosta maistettu hunaja sai suut messingille

Vierailupäivillä mehiläispesistä kerättiin valmista hunajaa, jota päästiin myös maistamaan. Hunaja on puhdas luonnontuote, jonka mehiläiset tekevät itselleen ravinnoksi. Tämä luonnon ihmeaine kerätään mehiläistarhaajien toimesta pois pesistä ja kennoista lingotaan hunaja irti. Hunaja on valmista nautittavaksi sellaisenaan, mutta Hunajayhtymällä se siivilöidään vielä ennen purkitusta.

Tuoreen hunajan maistaminen
Tuoreen hunajan maistaminen suoraan mehiläispesän kennosta on ikimuistoinen herkkuhetki. Tuore hunaja on kullankeltaista, kirkasta ja erittäin maukasta.
Hunajan linkous
Funckin perheessä innostuttiin hunajahommista kunnolla. Hunajan linkouksessa kaikille löytyi oma suosikkitehtävä, jolla pesästä kerätty hunaja saatiin reippaasti purkkiin.

Hunajaan ei lisätä sokeria eikä muitakaan raaka-aineita, mutta sitä voidaan käsitellä eri tavoin halutun koostumuksen aikaansaamiseksi. Tuore hunaja sellaisenaan on hyvin juoksevaa ja notkeaa, mutta se kiteytyy sellaisenaan ajan myötä. Hunajayhtymä pakkaa sekä kovaa kiteistä hunajaa että juoksevana pysyvää hunajaa.

Jälkimmäisellä vierailukerralla testattiin myös hunajakehien käsittelyä ja hunajan linkoamista. Evan perhe lähtikin kotiinsa useamman itse lingotun hunajapurkin kanssa ja lupasi ilahduttaa myös ystäviä ja tuttavia herkullisilla tuliaisilla.

 

Hunajan valuminen
Tuoreen hunajan valuttamisessa purkkiin on jotain lähes taianomaista. Mehiläishoitajan työ onkin oivallista vastapainoa kiireiselle arjelle.

 

Ensi vuonna tavoitteena hunajalliset elämyspäivät

Koronan helpottaessa vähitellen, Hunajayhtymällä haaveillaan jo ensi vuoden hunajapäivistä. Hunajayhtymä on perinteisesti toiminut useiden koulujen ja yritysten vierailukohteena ja on sitä mielellään jatkossakin.

Meistä olisi upea järjestää todelliset hunajafestarit! Tekemistä ja näkemistä mehiläisten parissa riittää loputtomasti kaikille lapsista senioreihin. Toivomme, että jatkossa pystyisimme järjestämään sekä avoimia tutustumispäiviä että myymään ikimuistoisia elämyspäiviä lahjaksi. Aidon hyvän tekijänä uskomme, että tällaiset hetket olisivat arvokkaita ihmisille ja lisäisivät myös tietoisuutta vastuullisista valinnoista”, uumoilee Hunajayhtymän brändi- ja markkinointijohtaja Gidde Lönnmark.

Hunajan purkitus
Eva perheineen pakkasi Hunajayhtymän vierailupäivästä mukaansa monta purkillista tuoretta hunajaa, josta pääsevät nauttimaan varmasti myös ystävät ja tutut tulevina viikkoina.

 

 

Mahtava päivä ja mieletön kokemus!

Eva Funck, Mehiläistarhavierailun voittaja

 

Shopping Cart
Vieritä ylös