Erilaisia hunajia

Kasvit, joista mehiläiset meden keräävät, vaikuttavat hunajan makuun, koostumukseen ja väriin. Kasvialkuperästä riippuen hunaja voi kiteytyä tai säilyä pitkään juoksevana. Juoksevana pysyviä hunajia ovat mm. kotimainen horsmahunaja ja ulkomailta kerättävä akaasiahunaja. Hedelmäsokeri paljon sisältävä hunaja on aina nestemäistä eli juoksevaa eikä kiteytä hunajaa. Suomalainen hunaja on kuitenkin tyypillisesti nopeasti kiteytyvää. Kiteytyminen johtuu hunajan korkeasta rypälesokerin määrästä eli on sille luonnollinen prosessi. Kiteytymisnopeus vaihtelee paljon, osa hunajasta saattaa kiteytyä melko pian linkouksen jälkeen, kun taas osa voi säilyä juoksevassa muodossa suhteellisen pitkäänkin. Myös ihminen voi vaikuttaa hunajan kiteytymiseen. Vaivaamalla hunajaa sen kiteytymisvaiheessa, saadaan kiteytyvä hunaja pysymään hienorakenteisena ja pehmeänä. Näin se on helpompikäyttöistä.

erilaisia_hunajia

 

TIESITKÖ: Kiteillä tarkoitetaan rypälesokerin karkeita rakeita, joita jotkut erehtyvät luulemaan hunajaan lisätyksi sokeriksi. Hunajaan ei koskaan saa lisätä mitään, eikä esimerkiksi sokerin lisääminen olisi teknisesti mahdollista, koska hunaja itsessään sisältää enemmän sokeria kuin kylläinen sokeriliuos.

Suomen lyhyen kesän aikana useammat kasvit kukkivat samanaikaisesti. Tällöin hunaja kerätään eri kasveista ja sitä kutsutaan yleisesi monikukkahunajaksi. Lajihunajaa saadaan, kun jokin hunajakasvi kukkii eri aikaan kuin muut samalla seudulla, ja sen medestä valmistettu hunaja kerätään heti lajin kukinnan päätyttyä niin, ettei siihen ehdi sekoittua muita hunajia. Mehiläiset menevät vain tietyn kasvin kukkiin, kun niillä ei ole muita vaihtoehtoja.

TIESITKÖ: Runsaan sadon aikana hunaja on yleensä jonkin verran vaaleampaa kuin muulloin. Tämä johtuu siitä, että kasvien väriaineiden määrä on vakio, ja jos mettä erittyy paljon, sama värimäärä jakaantuu suuremmalle mesimäärälle kuin huonon sadon aikana.

 

 

Tallenna

Tallenna

Shopping Cart
Vieritä ylös