Hunajasta ja mehiläisistä

Hunajasta on moneksi! Se on luonnontuote, jota käytetään monipuolisesti makeuttajana, leivonnassa, ruuanlaitossa ja ihonhoidossa. Se on sataprosenttinen luonnontuote, joka syntyy mehiläisten valmistamana. Purkittamamme hunajat ovat siis sellaisenaan mehiläispesistä kerättyä 100 %:sta hunajaa, eikä niihin ole lisätty mitään.

Hunaja syntyy, kun mehiläiset keräävät kasveista mettä ja muuttavat sen hunajaksi. Purkittamamme hunajat ovat ns. monikukkahunajia, joka tarkoittaa, että mehiläiset ovat keränneet sadon useista eri kasvilajeista. Suurin osa Suomessa tuotetusta hunajasta on juuri monikukkahunajaa, sillä luontomme monipuolisuus ja satokauden lyhyys ohjaavat mehiläiset keräämään mettä pääosin eri kasveista samaan aikaan.

Hunajaa säilytetään huoneenlämmössä suljetussa astiassa ja se säilyy näin vähintään kaksi vuotta. Usein hunaja säilyy kuitenkin pidempään menettämättä hyvä ominaisuuksiaan ja ilman, että aika vaikuttaa sen makuun. Jääkaapissa hunajaa ei kannata säilyttää, sillä se imee itseensä herkästi erilaisia hajuja ja kosteutta. Kosteus voi aiheuttaa sen, että hunaja alkaa käydä.

Hunajasta
Hunaja on luonnon oma ihmeaine, joka sopii ruuanlaittoon, leivontaan ja kauneudenhoitoon. Hunaja toimii myös lisäenergian lähteenä esimerkiksi urheilussa.

Hunajaa voidaan pitää hyvin ekologisena elintarvikkeena, sillä sen tuottamiseksi ei tarvitse muokata ympäristöä, kuten lannoittaa peltoja. Mehiläiset sen sijaan käyttävät medenlähteinä sellaisia luonnon- ja viljelykasveja, joista ne saavat hyvin mettä. Vieraillessaan kukissa mehiläiset samalla pölyttävät kasveja ja näin auttavat niitä lisääntymään.

Hunajaa ja mehiläisvahaa on pidetty ihmiskunnan historiassa tärkeinä tuotteina niin lääketieteessä, uskonnoissa kuin kulttuureissa. Antiikin aikoina hunajan uskottiin pidentävän ikää ja urheilijat käyttivät hunajaa palautuakseen vaativista urheilusuorituksista. Nykyään hunajan on mukana Käypä hoito -suosituksissa ja sitä käytetään monipuolisesti ruuanlaitossa, energianlähteenä urheilussa ja ihoa hoitavana tuotteena. Pitkää ikää emme kuitenkaan voi hunajan käyttäjälle luvata!

TIESITKÖ: Mehiläisvahaa käytetään edelleen monissa tutuissa paikoissa. Sitä on esimerkiksi monien makeisten pintakäsittelyaineena, kynttilöiden valmistusmateriaalina, puu- ja nahkatuotteiden hoidossa ja kosmetiikassa.

Purkittamme hunajat tulevat kotimaisilta sopimustuottajiltamme ympäri Suomen. Heidän tekemän ammattimaisen mehiläishoitotyön ja laadukkaan kotimaisen hunajan ansiosta saamme pitää purkeissamme Hyvää Suomesta -merkkiä. Se takaa, että hunajamme ovat taatusti Suomessa tuotettuja.

Erikoistuotteemme Mieleinen poikkeaa muista tuotteistamme. Siinä yhdistyvät suomalainen hunaja ja kuitu. Kuidun ansiosta Mieleisessä on  ja on tavallista hunajaa vähemmän hiilihydraatteja se on miedompaa makeudeltaan kuin perushunaja. Käyttöominaisuuteen kuitu vaikutta niin, että tuote pysyy aina juoksevana ja siis helppo käyttää.

Shopping Cart
Vieritä ylös